CAT  ENG  ESP

La Generació Z i la transformació del treball

La veritable raó per la qual els treballadors de la Generació Z són imprescindibles pel moment actual

Són tan vells com l’Iphone i viuen una relació única amb la tecnologia. Són els anomenats Generació Z, les persones nascudes entre 1997 i principis de la dècada de 2010, que tenen una comprensió intuïtiva de les eines digitals més potents perquè són nadius de la tecnologia.

L’Anne Gherini és una executiva de màrqueting i empreses, escriptora i comunicadora, amb un profund coneixement sobre com motivar i mentorar a Millennials i Generació Z. Gherini va passar la primera part de la seva carrera en la indústria de l'entreteniment negociant contractes a Paramount Pictures i Sony PlayStation i després va dirigir el màrqueting i els partners de diverses startups que rebien capital extern. Gherini ara treballa en temes relacionats amb el capital de risc.

“Treballo amb les empreses per catalitzar oportunitats per al seu negoci i veig un potencial massiu en l'esperit empresarial i l'experiència de vida dels membres de la Generació Z. Tot i que els podem considerar com a futurs grans empresaris, més que qualsevol altra generació, també s’enfronten a reptes únics”.


“Fa poc em vaig associar amb Asana per analitzar com es mouen les diferents generacions per obtenir l’èxit i, al revés, com poden lluitar en el mercat laboral. El resultat, “Anatomy of Work Special Report: El que la Gen Z necessita dels líders ara mateix”, està ple d'estadístiques mai publicades sobre com els gerents poden formar aquesta generació més nova que entra en el mercat laboral per prosperar.


Què busca la Generació Z en una feina?


Els membres de la Generació Z són emprenedors nats, per això molts d’ells tenen al cap que un dia engegaran un negoci. Poden estar treballant en vendes ara, però es veuen com a CEO en cinc anys. Aquesta ambició sempre ha existit, no només ara, però la tecnologia i les eines (smartphones, portàtils, educació en línia, consells que ofereixen influencers) fan que el seu accés sigui més fàcil que mai.

Arran de la pandèmia de la COVID-19 i els seus efectes, els membres de la Generació Z s'han adonat que poden eixamplar encara més els límits del que significa treballar. És un canvi generacional que portarà als empleats de la Generació Z a modificar la forma de treballar i que els impulsarà a iniciar els seus negocis.

No obstant això, quan es té aquest esperit empresarial i sempre s'ha mirat de refer i reconstruir el que ja existia buscant maneres de ser més eficient, pot ser difícil no "cremar-se", laboralment parlant, durant els primers anys de la feina. Després que hagin treballat en els seus propis projectes durant la major part de la seva vida, es poden cremar quan de sobte el seu cap els hi demana que duguin a terme alguna tasca per reparar alguna cosa o per resoldre alguna mala situació.

En aquest sentit, la Generació Z s’enfronta a un major risc de "cremar-se" en comparació a les generacions anteriors.  Segons l'Asana's 2022 Anatomy of Work Índex, l’any passat el 84% d’ells van experimentar l’efecte de l’anomenat burnout en comparació al 63% del total de treballadors. Els enquestats de la Generació Z  també van manifestar més dificultats per desconnectar de la feina que les generacions anteriors. De fet, el 40% dels enquestats van dir que creien que cremar-se era una part inevitable de l'èxit.

Un altre repte al qual s’enfronten els membres de la Generació Z, i també la dels Millenials, és la síndrome de l’impostor. El 78% diu que la van experimentar durant l’any passat, en comparació amb la mitjana que és del 49%. La síndrome de l’impostor és un fenomen al qual els líders de les empreses hi han de posar remei garantint, per exemple, que els seus empleats es podran desenvolupar en un entorn híbrid.


Com augmentar la implicació i el compromís de la Generació Z?

“Els empresaris han de trobar sortides creatives per als empleats de la Generació Z, a més de les tasques pròpies que tots els joves professionals han de fer quan comencen una nova feina. En el passat, he fet hackatons un parell de vegades a l'any per donar als joves professionals autonomia i llicència creativa. A l'altre extrem de l'espectre, també soc una gran fan dels OKR (Objectives and Key Results), els objectius i els resultats clau que han de ser revisats cada trimestre. Els OKR ajuden a tots els empleats, però especialment els més joves, a connectar els seus propis objectius i progrés amb els objectius de les grans empreses, permetent-los traçar una línia clara entre el seu treball i el progrés de l'empresa”.

D'acord amb el nostre informe especial sobre els treballadors de la Generació Z, només el 55% veu com el seu treball contribueix a objectius més grans –comparats amb la mitjana del 70%– i només el 69% veu valor en el seu treball –comparat amb la mitjana del 77%. Hi ha una oportunitat perquè els directius dels treballadors de la Generació Z es comuniquin més clarament i gestionin l'èxit dels seus empleats més joves.


Per què la Generació Z ha de canviar el teu negoci?

Observant la Generació Z, la major part de la seva incorporació al mercat laboral ha estat durant la pandèmia de la COVID-19, un període que va trastocar tot el que sabíem sobre el món del treball. Tot i ser una etapa disruptiva a tots nivells, també suposa una gran oportunitat per escoltar la Generació Z i començar a reconstruir la cultura i el concepte de treball perquè sigui més resilient, àgil i modern.

La Generació Z tindrà aquest nou món per formar-se. Ells i la resta de nosaltres.

cross