Quan ets l'encarregat de liderar el canvi a la teva organització, ja sigui l'equip executiu, els teus empleats, el consell o fins i tot els clients, la situació ve amb la seva pròpia força gravitacional. "Existeix la possibilitat de perdre la confiança i veure com tot es va erosionant. Així que ser sincer i fer-ho bé, realment importa" explica l'Anna Binder, cap de personal d'Asana.
Binder ha dirigit l'empresa durant períodes de creixement i canvi decisius, des que s'hi va unir fa sis anys. La gestió d'un equip en períodes de canvi com aquests es redueix a ser molt clar a l'hora d'explicar perquè es prenen determinades decisions.
Una vegada que els líders són clars en els canvis que volen fer, siguin grans o petits, han de crear espais i canals de comunicació perquè els empleats expressin el que senten sobre aquests canvis. “L'espai és quan de cop em prenc un moment per preguntar-te: Ei, com et sembla això en termes de les teves expectatives?", diu l'Anna Binder.
Quan es tracta de canals, Binder diu que la creació d'un canal dedicat d'Slack permet als líders donar espai a la seva gent per expressar els seus sentiments. Això permet que no és magnifiquin les emocions i que la situació no es desbordi. "La creació d'aquests canals és tan important com l'expressió de les emocions" assegura.
"Molta gent pregunta, com ho heu aconseguit? Com heu aconseguit aquests premis? Com aconseguiu tan bones crítiques a Glassdoor (és una web nord-americana on empleats actuals i antics opinen de manera anònima sobre les empreses)? És molt senzill. Si es creen canals de comunicació interns, on la gent pot plantejar les seves preguntes i trobar transparència, amb independència de si els hi agraden o no les respostes, se sentiran satisfets i valorats", afirma Binder. "I si no creeu això, marxaran a fòrums públics externs i es queixaran d'això. I, francament, és comprensible perquè és la vostra responsabilitat com a líders de crear un espai intern per escoltar-los".
Aquesta franquesa és una de les raons per les quals Asana ha confiat en Binder durant aquests períodes decisius de creixement i canvi.
Binder també va ser al capdavant del gir en la gestió de l'antiga estratègia de màrqueting anomenada “Rule of 7” que declarava que un client ha d'escoltar primer el nom d'una empresa set vegades abans de prendre una decisió de compra.
Una altra estratègia és entrenar els directors per no preguntar als treballadors "Com ho estàs fent?". En comptes d'això, han de dir-los "Com et sens avui?". Aquest subtil canvi sovint té resultats en les respostes radicalment diferents.
Anna Binder diu "Crec que si vas a la generació dels nostres pares i mires els espais de treball corporatius en els quals es trobaven, no hi havia espai ni interès per tot allò que fes referència al factor humà. No hi havia interès en com se sentia algú. Fins i tot crec que és molt, molt recent, que la paraula "sentiments" hagi entrat en el vocabulari del món laboral".
Una manera de veure-ho seria dir "Ens hem tornat més tous". Una altra manera de dir-ho és "Si vols guanyar als mercats, si vols aconseguir resultats increïbles, si vols aconseguir els teus objectius, si vols superar la teva competència, has de fer funcionar sense parar la màquina d'una manera molt i molt precisa i minuciosa". És miop pensar que els éssers humans poden separar la seva productivitat i creativitat del seu benestar emocional.
"Crec que les empreses i els líders consideren una inversió el fet de comprendre els sentiments i promocionar la salut mental dels seus empleats fent-los costat, com una forma egoista d'aconseguir que facin millor la seva feina. Crec que és una bona pràctica empresarial", sentencia Binder.
En aquest enllaç trobareu la xerrada que va oferir Binder a “Leading through change: Creating clarity and building trust.”
A Volcànic Internet coincidim plenament amb la perspectiva que ens presenta Anna Binder i creiem que el benestar personal i emocional de les persones que conformen l'equip és cabdal per poder generar posteriorment valor pels nostres clients.
Mostra d'això són algunes de les característiques que suposa treballar a Volcànic com ara la llibertat per escollir des d'on vols treballar, l'horari totalment flexible o també el programa de cures de Volcànic en el que tot l'equip té a la seva disposició una psicòloga per poder treballar l'apartat mental i emocional de la millor manera possible.